PLES VRLINA

… duboko transformativno iskustvo …

Putovanje je to od minimalno pet susreta. Jedan susret, jedna tema. Ili jedna tema, više susreta – ovisi o tome koliko će nam trebati vremena da se proces svakog pojedinca i grupe zaokruži. Teme koje ćemo iskustveno prolaziti su: istina – ispravno djelovanje – mir – ljubav – nenasilje, osnovne i univerzalne vrline. Cilj našeg putovanja je osvijestiti i integrirati svaku od njih, kako bismo (ih) živjeli u svom punom potencijalu, bili autentični mi.

A putem ćemo transformirati ono što stoji tome na putu.
Kako?

  • Meditacijom
  • Kontemplacijom
  • Riječima
  • Pisanjem priče
  • Slikom ili crtežom (uopće nije bitno misliš li da znaš ili ne crtati/slikati)
  • Uprizorenjem (u izvedbi nekim elementima i konceptualno sličnosti psiho-drami i konstalacijama)

… uz podršku zvuka gonga i tibetanskih zdjela.
Radi se u malim intimnim grupama, uz primjenu art-play-spirit elemenata.


I na samom kraju, zašto „ples“ u nazivu.
Kontemplirajući radionicu, pred očima mi se pokazala slika derviša koji pleše. Derviš se vrti, dok je njegov centar miran.
Tako ćemo i mi, nakon integracije vrlina, gledati Život kako pleše u svim svojim ritmovima i pokretima. Mi ćemo plesati s njime, a istovremeno ostati usidreni u svom centru, svojoj biti.

VEDIC ART

... umjetnost i duhovnost ...

Vedic Art je metoda širenja svijesti, a slikanje je samo kanal kroz koji se izražavamo uranjajući i istražujući 17 kozmičkih principa Življenja. Čineći to, povezujemo se sa strunama Života, duhovnost postaje živa, kreativna i prisutna u svemu. Primjećujući i integrirajući Principe naša se svijest širi, uronjeni smo u sadašnji trenutak i sa njime pulsiramo Svemirom.

Sustav od 17 principa kojima je dao ime Vedic Art osmislio je švedski umjetnik Curt Kallman. Od svog je učitelja Maharishija* dobio uputu i inspiraciju osmisliti školu koja će objediniti umjetnost i duhovnost. 14 godina trajao je proces tijekom kojeg je nakon čitanja i proučavanja svetih spisa (sutri) koje mu je učitelj dao, meditirao, kontemplirao i potom slikao. To je iznjedrilo Vedic Art. Principi povezuju tehničke i duhovne elemente, a svaki pojedinac unutar njih prolazi svoje unutarnje putovanje. Vrlo je teško, ako ne i nemoguće, riječima prenijeti ili objasniti procese koji se za to vrijeme događaju, jer smo svi jedinstveni. Kamo i do kuda će nekoga odvesti vibracije riječi, boja i sam stvaralački proces, ostaje na svakome da otkrije sam. No ono što je sigurno jest da je to divna pustolovina tijekom koje se otvaramo stvaralačkim procesima i budimo Umjetnika u nama.

Neki od kozmičkih principa:
Linija – Oblik – Boja – Tekstura – Ritam ….

*Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008) – utemeljitelj transcedentalne medijacije, poznate pod kraćim imenom TM. Od poznatih osoba njegovo učenje su slijedili The Beatlesi i The Beach Boysi.

Edukacija se održava tijekom dva vikenda, subotom i nedjeljom, od 10-17 sati svaki dan.
Termini se objavljuju ili dogovaraju ako se radi o zasebnoj grupi/individualno.

Lista certificiranih učitelja objavljena je ovdje: https://www.vedicart.com/en/va-in-your-country
Fotografije radova i seminara:
Video zapisi radova i seminara:
Dojmovi s radionica:

Radionica Vedic Art omogućila mi je da na vrlo jednostavan, vođeni način svoje načine crtanja, slikanja doživim na dubljem nivou, prateći principe koji su utkani u cjelokupni život. Neometano smo mogle ponirati sve dublje u doživljaj slikanja i svaki novi princip pomagao nam je bolje se izraziti i suptilnije osjetiti svoje radove. Osjećam da će se odjek ove radionice slijegati i integrirati u mojem poimanju slikarstva još dulje vrijeme.

Inja
Prekrasno je kako se na jednostavan način mogu shvatiti univerzalni životni principi i to putem umjetnosti i umjetničkog izražavanja. Vizualni elementi i principi stvaranja sredstvo su putem kojeg osvještavamo putovanje stvaralačke inteligencije. I mi smo se uputili na put. Zaronili smo u apsolut i dopustili mu da se preko naše ruke izrazi i manifestira.

Martina
Vedic Art me odmah privukao već samim svojim imenom i premda čovjek uvijek ima neka očekivanja i barem otprilike viziju toga što će se dešavati, moram reći da me radionica koju si održala i više nego iznenadila, naravno u pozitivnom smislu. Tih nekoliko sati u prirodi, sa zvukom gonga i isprepletenosti sa bićima prirode u procesu upoznavanja sebe kroz kreaciju, kroz umjetnost za mene je imalo neprocjenjivu vrijednost i sigurna sam da želim nastaviti to započeto putovanje.
Proces mi je ukazao na moja ograničenja, no tvoje iskusno vodstvo je razbilo i najmanji trag koji je priječio dotok kreativne božanske energije.
Za mene osobno ova radionica ima veliko značenje u upoznavanju sebe u daljnjem kreativno-duhovnom razvoju i sigurna sam da ću nastaviti sa proučavanjem i primjenom principa kojima nas podučavaš da su nam svima dostupni samo se trebamo povezati sa jezikom kozmosa.
Hvala ti beskrajno na ovom prekrasnom iskustvu i nastavljam druženje uz Vedic Art prvom prilikom.

Valentina
Kreativni principi stvaranja – odličan put za uranjanje u sebe, propitkivanje svojih stavova, stavova prema okolini, poimanje sebe.
Propitkivanje i osvještavanje sebe i svojih granica svog prostora i prostora koji je između nas i okoline. Težimo li da nas prostor spoji i da u konačnici nestane.
Lijep i zabavan način za voljeti se, rasti, prihvaćati se i uživati trenutak. Inspirativno, vrlo inspirativno. Još kad u prirodi imamo mogućnost tog trenutka poniranje u sebe veliki bonus. A tek zvuk gonga. Još jedan čar igre zvuka, još jedan umjetnički izričaj i način doticanja sebe. Lijepo i za preporuku.

Samra
Na radionici sam jako uživala bojati jer to nisam jako dugo vremena radila. Bez plana, samo onako samo onako kako izlazi iz mene, iako je to možda izgledalo loše u odnosu na druge radove. Uživala sam povlačiti kist po papiru i boje. Gong me izgleda dosta uzdrmao ( da li je to moguće?). kao laik mi se čini da su se u meni otvorili neki kanali – čakre pa se sve u meni uskomešalo čak do granice nelagode dok sam se poslije vozila kući u Osijek. Inače sve ono što si govorila u vezi ta tri principa i osluškivanja njihova odjeka u meni, ja sam upravo tako doživjela i doživljavam u sebi pisanje; upravo sam prošla četveromjesečnu radionicu kreativno pisanja kod Karmele Špoljarić, naše književnice i bila na radionici bajkanja u Kastvu kod nje. ono što si ti govorila za boje, linije , teksturu, ja tako doživljavam i osjećam riječ i kreaciju pisanja pjesama i priča. I to me potpuno obuzima, teško mi je opisati tu ljepotu stvaranja dok pišem. Dva puta do istog? pričala sam i s Martinom o tome. Sad kad sam malo prespavala, voljela bih nastaviti s vedic artom na jesen.

Sanja
Rad je umirujući, integrirajući, spoznajni. Uistinu se susretneš sa svojom unutrašnjošću uranjajući u svoju bit… Izgubiš osjećaj za vrijeme. Priroda stvaranja te posve preuzme… Oslobađajuće, lakoća. Prekrasan let u jatu (grupi) koja daje i poticaj i snagu i multiplicira sve datosti… Čovjek je društveno biće više nego što to i poimamo. Izmiču nam stolac okupljanja, a nama, ljudima je to potrebno poput zraka. Na ovakvoj radionici ga sigurno dobivamo. S tim kisikom nastavljam dalje i svoj hod i svoj let. Hvala Kristina.

Mira
Radionica Vedic Art je bila vrlo lijepo iskustvo. Vođena meditacija u elemente Arta je bila i put u tijelo odnosno u dubine svjesnog i nesvjesnog.

Ana
Predivno iskustvo, otkrivanje sebe i svijeta oko sebe na sasvim drugačiji način, sa potpuno drugog kuta. Predivna meditativna praksa i divna energija grupe. Predivna voditeljica i način vođenja radionice. Novo i jedinstveno iskustvo. Hvala <3.

Dubravka
Linije kao prvi princip Vedic Arta otvorile su kreativnost. Bilo je divno pretvarati ih u oblike, a oblicima tada dodavati boje i teksturu.
Uz laganu meditaciju i jasne upute lako se bilo prepustiti kreativnosti i zaroniti u svijet onkraj mentalnog i ograničavajućeg.
Prolazeći kroz principe, osvijestila sam granice koje si sami mentalno svakodnevno namećemo. Naučili su me iste olabaviti i pokušat ću ih primijeniti u svakodnevnim situacijama i odnosima. Predivna Kristina i njeno savršeno vodstvo otvorili su taj put.
Put u Sve-mir!

Kristina
Radionica Vedic Arta za mene je otkrila jedan novi način promatranja meditacija kroz kreativno slikanje. Četiri principa, kroz svaki od njih uz Kristinino divno nježno vodstvo i opuštajuće zvukove, doživjela sam, osjetila i osvijestila kroz svaki princip određenu blokadu iz podsvjesnog, njezino rastvaranje i nestajanje. Duboko poniranje u prisutnost doživljenog trenutka, mira i ljubavi. Ne bih mogla to iskazati riječima da nisam prisustvovala radionici. Hvala svima koji su bili dio grupe. Hvala tebi Kristina što si nam to omogućila. Predivno <3.

Biba
O voditeljici:

Kristina Panić

Od tinejđerskih dana Kristina je bila privučena putu samospoznaje, a kroz vrijeme sazrijevanja učila različite tehnike, bavila se iscjeljivanjem i
odučavanjem. Također je organizirala duhovna putovanja i seminare. Nakon 20 godina iskustva u turizmu i korporativnom svijetu, odlučila je ostvariti svoj san i pokrenula agenciju Tales of Croatia. Sljedeći svoju ljubav i strast prema životu te putu transformacije upravo kroz Tales of Croatia smišlja i
organizira putovanja, seminare i događaje za sve željne istraživanja i proširenja svijesti.
Veliko zadovoljstvo pričinjava joj vrijeme provedeno u prirodi, gdje provodi dosta vremena, tako da i ture koje vodi uključuju boravak na izuzetno lijepim i energetskim mjestima. Osim prirode, raduju je putovanja, sviranje gonga, kalimbe, sansule, slušanje i pričanje priča, pisanje pezije i poetske proze.
Suradnica je magazina 100% prirodno i portala Atma.hr. Do sada je sudjelovala na festivalima: ARTichoke, Legendfest i Ritam prirode.
Crtanje i slikanje
Jedina u Hrvatskoj licencirana je za podučavanje Vedic Art metode, kontemplativnog slikarstva. Osim toga, podučava i tehniku crtanja fraktala koju zove Boje Života.
Osobne kreativne radionice i projekti
Inspirirana i s velikom željom integracije ljudskih vrijednosti u svim aspektima života, pokrenula je radionice „Ples vrlina“ (za odrasle ) i „Igra vrlina“ (za djecu).
Kroz projekt „Volim Te“ iznjedrila je 4 tematske priče i 4 čarobne bočice: Male srećice, Male tišinice, Povjerenje i Volim te.
Tu je i Happy box (Sretna kutijica) koja ima više mogučnosti primjena, podjednako za djecu i odrasle.

Volontiranja:
Indija: Sri Sathya Sai Sanjeevani , dječja kardio bolnica (01/2018)

Njezin rad možete pratiti na nekoj od stranica:
www.talesofcroatia.com
www.educare.hr
VolimTe

Kontakt:
kristina@educare.hr